Uppteckning nummer NM-SHA01143

Titel: Enligt sägen var det två gammaljäntor, ….

Meddelare: Lars Buller  År: 1910

Socken/stad: Attmar

Enligt sägen var det två gammaljäntor, som först slog sig ned och började bygga i Bölom. Snart kom det emellertid dit flera nybyggare. Nu var de där jäntorna inte värst ärliga av sig. De betade sina hästar på andras gärden. Sådana gånger var det en av dem med hästen. Hon knöt kring hästens hals, och så gick hon och stickade på en strumpa, medan han betade. Om han sket, plockade hon upp lortarna i förklädet och bar bort dem, så att det ej skulle synas, att de varit där. Men ägaren till gärdet kom snart underfund med gammeljäntans tilltag, och så smög han sig en dag dit med en kråkekramla och skrämde hästen, så, att han höll på springa till fanders med gammeljäntan. De där två gammeljäntorna dog så pass samtidigt, att man fick skjutsa bägge liken på en gång. De körde dem på en släpa, för det var dåligt med vägar på den tiden. Nu råkade ena liket ramla ned av släpan, och då brydde de sig icke om att lyfta upp det igen, utan lät det ligga kvar och for fram till kyrkan med blott det ena. Om de någonsin tog vara på dess. Jag minnes, huru rädda vi barnen var att gå på det där stället, men det var långt, långt före mitt minne, som gammaljäntliket vältrades av där.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner I.